| Андрій

Так люблю той Львів, що бракує ми слів

Цей вислів можна найчастіше зустріти на теренах інтернету. Так, він дуже влучний, бо важко знайти слова, щоб передати всі почуття та емоції від нашої подорожі до цього надзвичайного міста. В рамках проекту «Змінимо країну разом», започаткованого керівником Луганської обласної державної адміністрації – керівника військово-цивільної адміністрації Юрієм Гарбузом, гуртківці Центру туризму, краєзнавства, спорту та екскурсій учнівської молоді здійснили екскурсійну поїздку до Львова.

Не дивлячись на те, що місто було переповнене туристами, для нашого комфортного перебування львів’яни зробили все можливе. Групу гостинно зустрічала школа-інтернат № 1 ім. Б.І.Антонича (директор  Іваськів О.Л.). Зручні номери, привітні педагоги та персонал закладу, турботливі кухарі, які щоразу радували смачними домашніми стравами – все це створювало атмосферу домашнього затишку.

Наше знайомство з історією міста розпочалося з подорожі  Стрийським парком – одним з найстаріших парків Львова та одним з найкрасивіших пейзажних парків Європи.

Львів – місто особливе. Кажуть, що він схожий на Відень чи Краків. Є в ньому щось і від Праги. Центральний історичний ансамбль Львова – це величезний музей під відкритим небом, який нараховує понад дві тисячі історичних, архітектурних та культурних пам’яток. Дивовижні фасади, затишні вулички, вітрини чисельних крамничок і кав’ярень – це справжні витвори мистецтва!

Кожен день ми відкривали для себе це неповторне місто. Тут зустрічали і казкових персонажів, і колядників, і вуличних музикантів. Ми ніби здійснили подорож машиною часу, коли завітали до Дому Легенд. Коли ми пройшли усі його зали і піднялися нагору, нас чекав цікавий сюрприз. На  даху заклад представив нам місто з висоти і у всій його красі. Від побачених краєвидів навіть перехопило подих. На даху стоїть старезне авто – Трабант, в якому можна «політати». А на димарі сидить бронзовий сажотрус, якому всі бажаючі можуть спробувати поцілити монеткою в капелюх.

Подорож національними кварталами дала можливість зрозуміти багатогранність львівської культури. Віками тут поруч жили і працювали українці і поляки, євреї, вірмени і багато інших національностей. Тому і сьогодні тут можна почути стільки мов.

Ми мали змогу побачити місця, де знімалися відомі кінострічки «Д’Артаньян і три мушкетери», «Старики-розбійники». До речі, спецефекти до фільмів про Гаррі Поттера та Спайдермена теж створювали у Львові.

Ми мали можливість насолодитися красою і величчю багатьох храмів, серед яких Домініканській і Бернардинський, Собор Святих Петра і Павла, Собор Святого Юра, який відвідав сам Папа Римський.

Особливі почуття залишила екскурсія на Личаківський цвинтар, який є історико-культурним музеєм-заповідником площею сорок гектарів.  Гуртківці побували на могилі українського «Каменяра» Івана Франка, прослухали цікаву історію життя незрівнянної «мадам Батерфляй» - найвідомішої оперної співачки-українки Соломії Крушельницької, композитора і співака Володимира Івасюка, відвідали величний монумент визволителям України. Усі присутні були глибоко вражені великою кількістю свіжих могил, де поховані українські воїни, які загинули, захищаючи незалежність країни на сході.

 Приголомшливим Львів стає після заходу сонця, коли запалюються численні ліхтарі. Кожного вечора ми йшли до центральної ялинки, яка сяяла неймовірною красою. А поруч розташувався величезний святковий ярмарок.

Неповторна різдвяна атмосфера поглинає тебе повністю і ти стаєш  частиною цього казкового дійства. Численні шопки, дідух-рекордсмен, Святий Миколай, який охоче фотографується  з дітками. А ще – запах кави, смаколиків та смаженої ковбаски.

В останній день нашого перебування відбулася зустріч з керівником та представниками львівського шкільного парламенту. Діти активно  спілкувалися  та намітили плани майбутньої співпраці. Учні школи-інтернату підготували цікавий і надзвичайно веселий вертеп.

Не залишилась осторонь і наша група. Рубіжанська молодь яскраво, емоційно, патріотично представила Луганській край. І діти, і керівники групи висловили слова глибокої вдячності усім працівникам закладу та вручили подарунки. Львів’яни зі сльозами на очах гучними оплесками вітали наших вихованців. А ввечері всіх чекала феєрична дискотека.

Чотири дні – це катастрофічно мало, щоб пізнати Львів. Але цього досить, щоб полюбити його назавжди. Від’їжджаючи, ми не прощалися з містом, а казали йому «До нових зустрічей!».

Учні та батьки від щирого серця висловлюють  подяку усім організаторам: голові Львівської облради Олександру Ганущину, директору Департаменту освіти і науки Львівської ОДА Мандзій Любомирі Степанівні, заступнику директора Департаменту освіти і науки Львівської ОДА Гайдуку Ігорю Володимировичу, головному спеціалісту Департаменту освіти і науки Львівської ОДА Савчин Юрію Володимировичу, директору школи-інтернату Іваськів Оресту Леоновичу та педагогам Кінаш Лесі Михайлівні та Борейко Володимиру Тадейовичу, працівникам кухні, екскурсоводам та усім, хто долучився до організації нашого відпочинку.